ПЛЕНИТЕЛНАТА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА | Сараево, Мостар, Благай Теке, Почители, Меджугорие, Травник, Яйце, Баня Лука
Маршрут: САРАЕВО, МОСТАР, БЛАГАЙ ТЕКЕ, ПОЧИТЕЛИ, МЕДЖУГОРИЕ, ТРАВНИК, ЯЙЦЕ, БАНЯ ЛУКА

Хранене: HB

5 дни / 4 нощ.

Цена от: 510 лв.
ПЛЕНИТЕЛНАТА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
САРАЕВО, МОСТАР, БЛАГАЙ ТЕКЕ, ПОЧИТЕЛИ, МЕДЖУГОРИЕ, ТРАВНИК, ЯЙЦЕ, БАНЯ ЛУКА
Продължителност: 5 дни / 4 нощувки
Включен пансион: 4 закуски и 4 вечери

Дати на пътуване:
24.05 – 28.05.2023
21.06 – 25.06.2023
06.09 – 10.09.2023Възможност за отпътуване и връщане от/до:
района на Дупница, Перник
Автогара София и ЖП гара София.

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО:
1 ДЕН /СОФИЯ – САРАЕВО/
Отпътуване от София в 06.00 часа от паркинга пред стадион “Васил Левски”. Транзитно пътуване по маршрут: Ниш – Крушевац – Кралево – Ужице - Вишеград - Сараево. На Вишеград кратка фото-пауза при известния каменен мост над река Дрина – „Чуприята”. Моста е построен през ХVI век по инициатива на Мехмед паша - Соколлу и дело на великият архитект Синан. От 2007 г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Романа „Мостът на Дрина” е най-добрата творба на Иво Андрич, нобелов лауреат за литература от 1961г. Пристигане в Сараево привечер. Настаняване в хотел. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕН / САРАЕВО /
Закуска. Панорамна автобусна обиколка на Сараево: сградата на Библиотекатa (Виечница), Инат къща, Латинският мост (на чийто северен край през 1914г е паднал убит Франц Фердинанд), Музикалният павилион, Синагогата, моста на Густав Айфел, джамията на Али Паша, Катедралата. Пешеходна разходка в старата част на Сараево: Баш чаршия, чешмата Себил, улица Казанджилък, Гази Хюсрев бей джамия (изградена по проект на известния Mимар Синан, строежът ѝ е дело на дубровнишки майстори), старата Часовникова кула.
За желаещите следва изкачване със Сараевският лифт Требевич. Открит през 1959 г., той се превръща в емблема на града, до войната през 90-те години, когато е унищожен по време на обсадата. Съоръжението свързва Стария град с близката планина Требевич, която по време на обсадата на Сараево през 1992, се превръща в място от което е обстрелван града. Именно пазачът на лифта е и първата жертва на войната в Босна и Херцеговина. Няколко дни след убийството му градът попада под обсада, продължила близо 1500 дни. Лифтът е с капацитет 1200 пътници, а изкачването до Требевич отнема 17 минути.
Свободно време. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН /САРАЕВО – МОСТАР – БЛАГАЙ ТЕКЕ – ПОЧИТЕЛИ - МЕДЖУГОРИЕ/
Закуска. Отпътуване за Мостар: Разглеждане на Стария град, старият турски мост над река Неретва / построен през 16 в., моста е в списъка за културно наследство на UNESCO, по време на ожесточените сражения през 1993 г. е разрушен, отново възстановен и открит през 2004 г./, джамията “Караджоз Бей” /построена през 16 в. от Мимар Синан/, моста Крива Чуприя, къщата на Бишчевич, Епископството, Католическата църква, Старата чаршия. Свободно време за обяд.
Отпътуване за Дервишкият манастир Blagaj. Манастирът е построен през 16 век на невероятно, великолепно място - изворът на река Буна, която протича точно от пещерата между стръмната скална стена. Цветът на водата на река Буна е подобен на този на Неретва в Мостар.
Посещение на историческият каменен град Почители разположен на левия бряг на река Неретва В средновековието Почители е бил административен център и център на управление на окръга Dubrava župa (окръг). Предполага се, че укрепеният град и прилежащите му селища са построени от краля на Босна Степан Твртко I през 1383 година. Заграденият град Почител се развива през периода от XVI до XVIII век. В архитектурно отношение оцелелите каменни части на града са укрепен комплекс, в който могат да се наблюдават два етапа на еволюция: средновековна и османска.
Настаняване в хотел в района на Меджугорие. На това свято за католическия свят място, през 1981г. на 24 юни, Богородица се явява на шест деца и предава своето послание "мирът трябва да настъпи не само между Бог и човек, но и между хората", хората отново трябва да се обърнат към Бог, да си спомнят молитвите и поста. И шестимата твърдят, че Богородица им се явява и досега, призовавайки за мир. Оттогава всяка година в Меджугорие идват над 1.5 млн. вярващи, макар че църквата все още не е признала явяването за чудо.
Вечеря. Нощувка.

4 ДЕН / МЕДЖУГОРИЕ – ТРАВНИК - ЯЙЦЕ – БАНЯ ЛУКА/
Закуска. Отпътуване за Травник, някога седалище на везирите на Босна (османските управители). Травник е родно място на Иво Андрич, югославски романист, и носител на Нобеловата награда за литература през 1961 г. Ще посетим родната къща на този Нобелов лауреат. Травник е един от най-добре запазените градове от османските времена. В тази зона има 28 защитени културно-исторически сгради. Най-важните от тях са: средновековната крепост, построена през 15 век, джамията Йени, която е най-старата сграда от османския период, джамията Сулеймания или Шарена, гимназията Йезуит и Едчи Ибрахим-паша медреса - мюсюлманско училище, което все още е използвани днес. Има и две часовникови кули, построени през 18 век, както и слънчев часовник, построен през 1886 година. Травник е известен с прекрасна малка река, която наричат Плава вода или Синя вода. Източникът на реката е точно в центъра на този малък град. В планините над града се прави и прочутото травенско овче сирене.
Отпътуване за Яйце. Първата спирка ще бъде на Пливско езеро, където ще спрем, за да видим Дървените водни мелници - Mlincici. Някога столица на Босна и град на крале и кралици, Яйце със сигурност ще ви впечатли със своята славна история, редица исторически важни сгради и с това, че е единственият в света град, построен на върха на водопад – водопада Плива.
Отпътуване за Баня Лука. Градът е столица на Република Сръбска и втори по големина (след Сараево) град в Босна и Херцеговина. Заселване по тези земи е имало още от палеолита. А целебните свойства на местните минералните извори са познати в римската империя. Баня Лука попада под Австро-Унгарска власт в периода 1878 – 1918 г., бележещ епоха на модернизация и икономически възход: разгръща се строителство на административни и обществени сгради, на важни железопътни линии. Това може да се види ясно и днес по неокласическия стил на архитектурата на сградите от този период. Един от най-забележителните обекти в града е православна църква Христос Спасител построена през 1929 г., чиято камбанария е висока 47 м. През октомври 1969 силно земетресение засяга града и причинява големи разрушения, но за щастие няма нито една жертва.

5 ДЕН / БАНЯ ЛУКА - СОФИЯ/
Закуска. Посещение на трапистко абатство Мария Звезда. Манастирът е създаден през 1869 г. от 7 монаси, бързо се разраства и през Първата световна война вече се състои от 200 духовници. Монасите се занимават със земеделие, имат пивоварна, където се произвежда прочутата Траписка бира (Trapisticko pivo). Но най-известния продукт на абатството, произвеждан вече повече от 130 години е полутвърдо сирене Трапист. Сиренето се прави по стара рецепта, която се знае само от 2 монаси. За производството се използва пълномаслено краве мляко, което се обработва веднага след доенето. Сиренето е с жълтеникав цвят, не е лепкаво и се реже лесно. Има специфичен мек аромат на мляко и сладък вкус.
Отпътуване за България. Пристигане в София късно през нощта.

ПАКЕТНА ЦЕНА НА ЧОВЕК:
човек в двойна стая трети възрастен в стая единична стая дете до 12г. (в стая с 2ма възрастни
510 лв. 510 лв. 670 лв. 455 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕТО:
▪валидна лична карта или задграничен паспорт.
▪за дете под 18 години, пътуващо без единият или без двамата си родители е необходимо нотариално заверено родителско разрешение за пътуване в чужбина от непътуващия родител/непътуващите родители. Представя се на гранична полиция в оригинал и копие.
▪за дете под 18 години, пътуващо с родителите си, които носят различни фамилии е необходимо представяне на акт за раждане пред гранична полиция.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
▪депозит в размер на 100 лева на човек при записване
▪доплащане 20 дни преди датата на отпътуване.

ТАКСИ ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА ПЪТУВАЩИЯ:
▪до 21 календарни дни преди датата на отпътуване – не се удържа такса
▪от 20 до 15 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на внесения депозит
▪от 14 до 8 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на 50% от общата цена на туристическия пакет
▪от 7 календарни дни преди датата на отпътуване до деня на отпътуване – таксата е в размер на 100% от общата на туристическия пакет.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
▪Минималния брой участници необходим за провеждане на екскурзията - 40 души.
▪Срок за уведомление при недостигане на необходим минимален брой участници:
-20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни;
-7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност от 2 до 6 дни;
-48 часа преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност, по-малка от 2 дни
При отлагане на екскурзията поради недостигане на необходим минимален брой участници, Туроператорът възстановява на пътуващия изцяло всички плащания направени за туристическия пакет.
▪Застраховката включена в туристическия пакет покрива разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и транспортни разходи от мястото на злополуката (заболяването) до най-близката болница, разходи за лекарства и медикаменти при извънболнично лечение, както и за репатриране.Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ осигурява денонощна помощ чрез асистанс обслужване на български език и гарантира 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит на отговорност, без самоучастие на застрахованите лица.
▪За покриване на разходите при прекратяване на договора за туристически пакет от страна на пътуващия, Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" при избран застраховател. Рисковете които се покриват са: смърт вследствие злополука; разходи за отмяна на пътуването; разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването; разходи за закъснение или отмяна на самолетен полет. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при непровеждане на екскурзията.
▪Екскурзията като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
▪Посещаваните страни по програмата са без визови, медицински и санитарни изисквания.
▪Срок за записване: до запълване на свободните места.
▪Местата в автобуса се определят според реда на записване (дата на записване).
▪За програми в които не са упоменати предварително имената на хотелите в които ще се нощува - ще бъдат обявени 10 дни преди датата на отпътуване.
▪Агенцията не носи отговорност за работното време на туристическите обекти, както и за промяна в стойността на входните такси и билети за посещението им.
▪Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на екскурзионната програма.
▪Информация относно отпътуването (сборен час и място, рег.No на автобус, име и телефонен номер на водача на пътуването) ще получите 2-3 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или телефон.

Туроператорът е сключил застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗАД Лев Инс. Застрахователна полица №00088466/13062110000529/03.05.2022г. Период на застрахователно покритие: 11.05.2022г. до 10.05.2023г.

към пълната версия на сайта
Copyright © 2015
Powered by